Föräldraskap – konsten att vara närvarande

Att vara föräldrar är det tuffaste men också mest lönsamma jobbet att ha. Självklart är det inget jobb i direkt mening, åtminstone inte om du räknar pengar. Vad du förhoppningsvis får tillbaka är kärlek och en känsla av stolthet. Föräldraskap handlar om många saker. Främst handlar det om att förse dina barn med de mest grundläggande behoven som mat, ett hem, kläder m.m. Vi är lyckligt lottade i Sverige med att ha en statligt finansierad utbildning som ger alla barn en chans i samhället. Det finns även andra aspekter som i en betydligt större utsträckning påverkar vilka din barn blir i framtiden.

En av dessa aspekterna som har en långsiktig påverkan handlar om att du behöver förbereda ditt barn för att bli vuxen. Vuxenlivet kommer förr eller senare och du som föräldrar kommer inte alltid kunna vara som ett plåster. Föräldraskap handlar om att stötta ditt barn och vara intresserad för dennes liv. Våga prata om framtiden med dina barn och berätta om hur du själv var i deras ålder. I den hektiska vardagen kan det vara svårt att hitta gyllene stunder som dessa. Alla har ett schema som bara rullar på och stressen är hög. Barn liksom vuxna har ett behov av att varva ner. Ni kan tillsammans se på Youtube och andas lugnt till ljuv musik.

Ytterligare en aspekt som ingår i föräldraskap är att lära sina barn hantera förändringar liksom motgångar. Prata med dina barn när du märker att de har det jobbigt och visa att du finns där. De kanske inte alltid vill prata om det, men känslan att veta att någon finns där är en del av ditt ansvar som förälder. Förändringar är oundvikligt i alla människors liv. En del förändringar skapar vi själva vilket oftast ger oss möjlighet att förbereda oss. Men de som uppstår av andra anledningar är svårare att hantera för barn och här har du som vuxen mer livserfarenhet och behöver stötta ditt barn för att barnet ska må bra.