Fredagsmys – obligatorisk i varje familj?

Kraven blir allt högre på våra barn och på vuxna. Vuxna ställer i högre grad krav på sig själva vilket kan leda till prestationsångest. Barns krav domineras idag av social media och har en liten värld där mycket fokus kretsar kring få saker. Att vara människa innebär att gå uppleva olika äventyr och längst med vägen förväntas vi kunna balansera vår hälsa, familj, lycka och välmående. Vi stressar och skyndar för andras välbehag. Med andra ord är vi för upptagna för att ta hand om oss själva. Är det så kända fredagsmyset en återhämtningsstund för hela familjen?

Fredagsmysets intåg i de svenska familjerna har varit stort. Ingen fredag kan anses komplett utan tacos och chips. Det ses som höjdpunkten för många stora som små. Vi prioriterar den och planerar den. Att som familj gemensamt ha för vana att samlas varje fredag kväll är något som stärker er. Det är glädjande att ni har hittat ett sätt att varva ner och umgås tillsammans.

För att försöka få fler stunder som dessa kan ni se över era veckor på en mer detaljerad nivå där ni skriver upp era egna scheman och barnen. Kan ni minska er arbetsbörda inom något område? Har ni råd att anlita städhjälp, kan ni samköra barnen på ett mer effektivt sätt m.m. Vardagspusslet är svårt, onekligen. Kanske kan ni få in tisdagsmys också? Varje tisdag vid ett visst klockslag ska ni spela ett spel i 15 minuter eller så kan ni träna, ni kan ha ett disco hemma etc. Alla i familjen får välja en låt och sedan är discot slut. Små enkla saker kan skapa fler fredagsmys-känslor. Det är enkelt att alla drar sig till sitt eget rum och att ni enbart ses vid middagen om ni har lite äldre barn. Försök att på roliga sätt skapa kvalitetstid genom att inkludera barnen och få en glimt av deras värld.

Det finns 52 fredagar på ett år vilket kan ge många fina minnen. Ta vara på dessa.